Blog

Onverwijldheid bij het ontslag op staande voet: is 1 week later nog onverwijld?

In mijn laatste cursus werd een arrest van de Hoge Raad besproken. Hierin stond een ontslag op staande voet en de onverwijldheid van de mededeling centraal.

Wat was hier aan de hand?

Er was een vechtpartij tussen meerdere collega’s en hier zijn opnames van gemaakt. Twee dagen later vinden er gesprekken plaats met deze collega’s. Vervolgens werd de betreffende collega in deze zaak nog eens 2 dagen later opgebeld met de mededeling dat hij op staande voet was ontslagen en “je weet wel waarom”. De week daarna ontvangt de werknemer zijn ontslagbrief met bevestiging van het ontslag.

De vraag die in deze zaak centraal stond is of het ontslag onverwijld was gegeven? Was de mondelinge mededeling in het kader van alle omstandigheden voldoende duidelijk? Het moet een werknemer namelijk aanstonds duidelijk zijn waarom hij op staande voet wordt ontslagen.

De Hoge Raad oordeelde dat het voldoende onverwijld was. Het ging in deze niet zo zeer om de onverwijldheid van de brief, maar de mondelinge mededeling (“je weet wel waarom”) was wel onverwijld. Aangezien de werknemer vlak voor de telefonische mededeling een gesprek had gehad, kon hij niet anders begrijpen dan dat het op die grond was. Daarom werd het ontslag op staande voet in stand gehouden. Het was namelijk duidelijk voorwerknemer wat de reden van het ontslag was.

Ik denk nog steeds dat het in het kader van de procedure en de zware eisen aan een ontslag op staande voet beter is om direct het ontslag schriftelijk te bevestigen. Hierdoor zul je minder snel een discussie krijgen.

Hulp nodig bij een ontslag op staande voet? Neem contact op via info@beckers-juridischadvies.nl of 06 498 41 985.