Blog

Leuk uitje naar de Efteling leidt tot een ontslag op staande voet.

De nieuwspagina’s stonden er de afgelopen weken vol van: de lerares die haar groep kinderen op eigen initiatief (en zonder goedkeuring) mee naar de Efteling nam. Het gevolg? Een ontslag op staande voet.

De lerares had voorgelegd aan de school om naar de Expo of Efteling als schooluitje te gaan. De Efteling was te duur voor de school, dus had de lerares met andere financieringen geregeld dat de Efteling toch mogelijk was. Dan zou je denken: dat is leuk nieuws. De lerares had de school (en ouders) hier echter niet over geïnformeerd. Ze had ook nog eens in de schoolkrant een verhaal geschreven alsof ze in de Expo was geweest met de leerlingen. Tot slot had ze tegen haar leerlingen gezegd dat ze niks thuis mochten vertellen.

Door het uitlezen van de busjes kwam de school er echter achter dat de lerares toch naar de Efteling was geweest. Toen ontstond er natuurlijk ruzie en werd de lerares door werkgever op staande voet ontslagen. De lerares spande een rechtszaak aan bij de Kantonrechter, omdat ze het niet eens was met dit ontslag.

De rechter was overtuigd van de goede bedoelingen van de lerares, maar het ontslag hield wel stand. Het voorliegen was voor de rechter in deze niet het ergste. De rechter vond van belang dat de lerares 1) geen toestemming had en 2) dat ze onvoldoende begeleiding had geregeld. Hiermee heeft de lerares volgens de rechter een onaanvaardbaar risico genomen wat tot zeer ernstige gevolgen had kunnen leiden. Door het onprofessioneel en eigenmachtig optreden van de lerares wisten de school en de ouders van kwetsbare kinderen niet waar hun kinderen een groot deel van de dag waren. Dit was centrale overweging om het ontslag op staande voet goed te keuren. De lerares heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan, maar ik ben benieuwd of ze dit doorzet. We moeten dus nog even afwachten of dit nog “een staartje” krijgt.

Vragen over het ontslag op staande voet? Neem dan contact op via info@beckers-juridischadvies.nl of 06 498 41 985.